Buletinul de apa potabila – indicatori

Buletinul de apa potabila – indicatori

Care sunt indicatorii din buletinul de analiza a apei potabilebuletin apa

Apa potabila este acea apa destinata consumului uman, care dupa tratare poate fi folosita pentru baut, spalat, prepararea hranei sau poate fi utilizata in alte scopuri casnice, apa potablia este si acea apa utilizata in procesarea si fabricarea de de produse agroalimentare destinate consumului uman. In general buletinul pentru apa potabila cuprinde mai multi indicatori printre care: indicatori organoleptici, fizico-chimici şi bacteriologici.

Indicatorii organoleptici şi fizico-chimici din buletinul de analiza sunt:

• Mirosul si gustul apei, sunt date de existena unor substante, saruri minerale sau gaze dizolvate in aceasta.

• Culoarea apei, este data de substantele dizolvate in mod natural in apa.

• Turbiditatea, este lipsa de transparenta a apei, si este oferita de existenta unor particule foarte fine in compozitia ei. • PH-ul, este indicele care reprezinta aciditatea apei.

• Conductivitatea ne indica cantitatea totala de saruri dizolvate in apa.

• Clorul rezidual, reprezinta cantitatea de clor ramasa in apa ca urmare a procesului de dezinfectie

• amoniul, nitriţii şi nitraţii, sunt indicatori ai modificarilor calitatii apei datorita surselor de impurificare.

• Fierul este un compus care se gaseste in mod natural in apa, sub diferite forme

• Oxidabilitatea apei este data de totalitatea substaantelor organice si anorganice, oxidabile in apa

• Duritatea, este o un indice dat de compusii din caalciu si magneziu aflati in solutiile de apa

• Aluminiu este un compus care se gaseste in mod natural din compozitia apei, dar care este indus in urma procesului de tratare a apei

Indicatorii bacteriologici ai apei sunt:

• bacteriile coliforme, escherichia coli, enterococi, clostridium perfringens sunt microorganisme prezente în mediul înconjurător iar prezenţa acestora în apă poate sa provoce boli ale sistemului digestiv.

Share this Post!

About the Author :

0 Comment