Carbunele activat, proprietati si domenii de utilizare

Carbunele activat, proprietati si domenii de utilizare

Ce este carbunele activat?carbune activat

Carbunele activat este un compus obtinut din materiale ce au in componente cantitati foarte ridicate de carbon. Astfel materia prima pentru obtinerea carbunelui activat poate fi: lemnul, turba, coaja de nuca de cocos. Procedeul de preparare a carbunelui activat consta in carbonizarea materiei prime(lemn, turba sau coaja de nuca de cocos) la temperturi foarte inalte, in prezenta vaporilor de apa. Se formeaza astfel structuri poroase cu diametre diferite, cu arii interne uriase, care pot depasi 2000 metri patrati pe gram de carbune.  Produsul rezultat se numeste CARBUNE ACTIVAT.

Care sunt proprietatile si domeniile de intrebuintare ale carbunelui activat?

Dimensiunile foarte mari ale suprafetei interne pe care le are carbunele activat, ii ofera  o capacitate imensa de absortie a diferitelor substante. Capacitatea de absortie a carbunelui este conditionata de aria suprafetei interne si de distributia suprafetelor poroase.

Datorita gradului ridicat de absortie, carbunele activat este intens utilizat in industria purificarii aerului avand capacitatea de a retine particulele de praf si alte substante existente in mediu. Este  material principala in componenta sistemelor de filtrare si purificare a apei, avand capacitatea de a retine peste 90% dintre substantele chimice sau particulele straine existente in retelele de apa potabila.

Datorita proprietatilor absorbante este utilizat intens si in industria procesarii alimentelor la decolorarea si purificarea produselor alimentare, dar si in industria chimica si farmaceutica. Carbunele activat este folosit cu succes in componenta mastilor de gaz, avand capacitatea de a absorbi gazele otravitoare. Este utilizat cu succes in industria farmaceutica, constituind agentul ideal pentru atragerea toxinelor care au paruns in mod accidental in organism. In industria farmaceutica este folosit intens in remedierea afectiunilor gastro-intestinale (in cazul otravirilor si diareelor) dar si in cazul afectiunilor sangelui( dialize).

Share this Post!

About the Author :

0 Comment