Elemente nocive ce influenteaza calitatea apei

Elemente nocive ce influenteaza calitatea apei

apaIndustrializarea excesiva, nivelul de poluare ridicat, dezvoltarea agriculturii (prin utilizarea intensa a pesticidelor, insecticidelor si solutiilor fungice) dar si numarul tot mai mare a locuitori sunt factorii care influenteaza direct calitatea apei potabile pe care o consumam. Pentru siguranta noastra cercetatorii cauta sa identifice substantele chimice prezente in apa potabila care influenteaza negativ dezvoltarea organismului si provoaca numeroase boli. Acestia au pus problema existentei in apa a compusilor chimici si radioactivi descoperiti in retelele de apa potabila. Situatia este ingrijoratoare intrucat au fost descoperite in apa de la robinete elemente precum:

Arsenicul acesta este un metal greu care se infiltreaza in retelela de apa potabila, datorita prezentei unor cantitati foarte mari de deseuri insustriale, acesta poate provoca boli foarte grave, de la cancer la plamani, cancer la vezica urinara si cancer de piele, pana la disfunctionalitati grave ale sistemului circulator, sistemului nervos central si periferic dar si ale aparatului reproducator.

Substantele radioactive. Prin sistemul subteran de apa se pot raspandi foarte usor in retelele de apa potabila, substante radioaciva provenite de la centrale nucleare sau diferitele industrii care utilizeaza acest tip de substante. Uraniul este una dintre substantele radioactive care provoaca afectiuni renale, si prezinta risc ridicat pentru declansarea cancerului tiroidian.

Fluorul este  foarte utilizat in obtinerea pastelor de dinti, insa in  cantitati mari si in combinatie cu apa, acesta duce la distrugerea danturii, aparitia intoxicatiilor si este o substanta cancerigena cu risc ridicat. Cantitatea maxima de fluor admisa in apa este de 0.7mg/l.

Cromul, este un metal utilizat in producerea mortarurilor si a vopselelor, este un metal cu potential cancerigen foarte ridicat, si poate produce numeroase afectiuni precum dermatite, insuficiente renale, dementa.

Plumbul este un alt metal greu foarte daunator organismului, dar care se infiltreaza si se regaseste foarte des in reteaua de apa potabila. Acesta poate provoca tulburari grave ale sistemului nervos, poate provoca anemii, si numeroase probleme ale sistemului circulator.

Pe langa aceste substane care influenteaza negativ dezvoltarea organismului, cercetatorii au mai identificat in retelele de apa potabila (apa de la robinet) si nitrati, cloruri, detergenti, pesticide si insecticide in cantitati peste limita admisa. In urma studilor, aceatia sunt  convinsi de necsitetea instalarii de sisteme de purificare a apei, suplimentare in paralel cu sistemele de tratare a apei.

 

Share this Post!

About the Author :

0 Comment