izvoare apa nepotabile

Izvoarele de apa din Hunedoara nu sunt sigure pentru consum

Izvoarele de apa din Hunedoara nu sunt sigure pentru consum

Autoritatile sanitare din judetul Hunedoara, trag permanent semnale de alarma cu privire la consumul de apa din surse neautorizate. Membrii autoritatilor Sanitar Hunedoara ii sfatuiresc pe localnici dar si pe vizitatori sa nu consume apa din surse neautorizate. Aici exista o situatie foarte critica, deoarece din cele peste 200 de izvoare si fantani inregistrate, doar pentru patru exista buletine de analiza la zi care sa ateste calitatea apei.
Medicii din judet sustin ca localnicii nu tin cont de aceste avertizari, si risca sa dezvolte boli grave ale tractului digestiv, intoxicatii cu nitriti si metale grele dar si alergi.
Oamenii din apropierea municipiului Deva se aprovizioneaza cu apa minerala din izvorul din padurea Bejani, aflata la marginea municipiului, o situatie asemantatoare este semnalata si in localitatea Banpotoc (aflata la cca 20 de km de municipiul Deva), de unde localnicii isi procura apa minerala fara a se gani la riscurilela care se expun.
Conform legislatiei in vigoare reprezentantii primariilor sunt obligati ca de doua ori pe an sa duca mostre de apa pentru a fi analizate, apoi trebuiesc trecute rezultatele obtinute in urma analizelor pe placute informative, in locuri vizibile, astfel oameni pot fi informati daca apa este buna pentru baut sau nu.
Dr. Elena Campean ne-a informat ca:”Principalele boli infectioase care se pot transmite prin intermediul apei din sursa neautorizata o reprezinta bolile cu transmitere digestiva – toxiinfectii alimentare, hepatitele cu virus hepatic A, salmoneloze si parazitoze intestinale”.

Share this Post!

About the Author :

0 Comment